Baš ovih dana vas muči želudac? Razlog je vrijeme, a ovo je 5 prirodnih tehnika koje mogu da vam pomognu

Ferx.ing d.o.o

Osjećate neprijatan ukus u ustima nakon jela, podrigujete, sve vam se gadi, nadimate se i gubite apetit? Onda vjerovatno imate zapaljenje sluzokože želuca, to jest gastritis, jedno od najčešćih želudačnih oboljenja. Ako ove tegobe osjećate baš ovih dana, nemojte da se čudite, jesen je vrijeme kad se tegobe intenziviraju.

Pored klasične terapije, dobre rezultate u liječenju gastritisa daju i homeopatija, akupunktura, fitoterapija, refleksologija, kao i japanska metoda liječenja vodom, prenosi “Žena“…

Menprom

Homeopatija blokira helikobakteriju

Homeopatski lijek će pojačati odbrambenu snagu organizma i onemogućiti da helikobakterija, koja je uzročnik gastritisa, djeluje na sluzokožu želuca. Klasična medicina pak djeluje na bakteriju, koja se nakon određenog vremena može ponovo razmnožiti i usloviti gastritis na i dalje oslabljenoj sluzokoži u organizmu koji nema odbrambenu snagu”, ističe prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i homeopata.

Sagovornica kaže da se osnovni princip homeopatskog liječenja “neka se slično liječi sličnim” može objasniti na praktičnom primjeru:

Većina nas zna da peršun liječi upalu mokraćne bešike, ali kada bi zdrav čovjek nekontrolisano uzimao velike količine čaja od peršuna, dobio bi tegobe slične onima kod urinarne infekcije. Takvih primjera ima mnogo u našoj prirodnoj medicini i zato je homeopatski princip liječenja nalik narodnoj izreci: “Klin se klinom izbija”.”

Akupunktura kad je stanje akutno

Akupunktura takođe djeluje na pravilnu funkciju želuca. Jedna od najvažnijih akupunkturnih tačaka nalazi se baš na meridijanu želuca i smatra se najznačajnijom energetskom tačkom za donji dio tijela jer se njenom stimulacijom poboljšava rad svih organa u trbušnoj duplji.

Akupunktura najviše pomaže kod akutnog gastritisa jer ublažava bol i sve druge simptome koji ga prate – mučninu, povraćanje, nadutost… Dok se rade tretmani, pacijentima se preporučuje dijetalni način ishrane. Savjetuje se izbjegavanje hladne, ljute, previše slatke i masne hrane. Takođe, nikada ne biste smijeli da preskačete doručak“, savjetuje dr Milica Mugoša, specijalista opšte medicine, koja je u Pekingu usavršavala kinesku medicinu.

Stari Kinezi su znali da emotivni disbalans, to jest emocije poput bijesa, brige, frustracije i stresa, dovodi do gastritisa. Tu akupunktura najviše pomaže, jer emocije vraća u balans.

Refleksologija ublažava bol

Kad je gastritis u pitanju, tehnika refleksologije sastoji se od blage i prijatne masaže precizno određenih tačaka na stopalima, čime se stimulišu odbrambeni potencijali oslabljenih ili oboljelih organa i jača imunitet.

Po završetku prvog, petnaestominutnog opuštajućeg dijela tretmana pažnja se fokusira na refleksne tačke za trbuh, s ciljem da se podstaknu mišićna aktivnost i proizvodnja želudačnih sokova, kao i da se reguliše peristaltika. Zatim se tretira refleksna tačka za pankreas, čime se stimuliše stvaranje i oslobađanje enzima koji su neophodni u procesima razlaganja hrane, dok se masažom refleksne tačke slezine pospješuje oslobađanje supstanci koje stimulišu peristaltiku“, objašnjava Tatjana Lazarov, refleksolog.

I stres, kaže, može biti jedan od uzroka bolova u stomaku.

Refleksologija je najefikasnija u otklanjanju neželjenog dejstva stresa. Pacijent se tokom tretmana dovodi u stanje duboke psihofizičke opuštenosti, te blagotvorno djeluje na umirivanje cijelokupnog nervnog sistema. Refleksologija je u ovom slučaju neprocenjiva pomoćna mjera. Već nakon prva dva tretmana očekuje se da osjetite pozitivno djelovanje ove metode“, ističe sagovornica.

Fitoterapija riješava kiselinu u želucu

Čaj je najstariji narodni lijek za gastritis. Ujedno i najjeftiniji, najdostupniji i najprirodniji. Ljudi na ovim prostorima oduvijek su znali da će stomak prestati da boli kad popiju čaj od kantariona, hajdučke trave ili kamilice.

Fitoterapija, odnosno upotreba ljekovitog bilja u liječenju, pomaže da se slobodne kiseline iz želuca neutrališu i omoguće normalan metabolizam. Najbolji efekti se postižu ako se koristi čaj od kantariona, hajdučice, lanenog semena, plućnjaka, kamilice i kima“, kaže fitoterapeut Miomir Pop Manić.

Japanski vodeni melem

Pomaže i voda

Prema japanskoj metodi, liječenje gastritisa vodom treba sprovoditi 10 dana na sljedeći način: ujutru, prije pranja zuba, treba popiti četiri čaše po 160 mililitara vode, znači ukupno 640 mililitara. Nakon toga 45 minuta ne treba ništa ni jesti ni piti. Poslije toga treba doručkovati, pa naredna dva sata ne jesti ništa. Ova vrsta liječenja nema negativnih efekata i dobro je stalno je praktikovati radi očuvanja dobrog zdravlja i kondicije. Pritom nikad ne treba piti hladnu, već vruću vodu. Hladna voda zbija masnoće unijete hranom i tako dolazi do usporavanja varenja, oštećenja crijevnih resica i pojave gojaznosti.

(žena.blic.rs)

RSD Sloboda