Analitičari: Formiranje vlasti ići će teško i trajati dugo

RSD Sloboda

Još nemamo zvanične rezultate općih izbora u našoj zemlji. Ipak, ovo što je do sada poznato kod nekih je izazvalo iznenađenje, što je otvorilo brojne polemike, ali i kalkulacije  kako bi konačna vlast mogla izgledati, kako će funkcionisati trio u državnom Predsjedništvu, u koje prvi put ulazi Milorad Dodik koji već mjesecima najavljuje opstrukcije ove institucije.

 

RMU Banovići

Analitičari tvrde da pretjeranog razloga za slavlje nema. Apsolutnu dominaciju nema niti jedna stranka.

– U apsolutnom broju glasova sve te stranke imaju manje nego prije. Očigledan je da se doživljava određeni pad – smatra politički analitičar Slaven Kovačević.

Iako su se brojne polemike vodile o tome kako će funkcionirati Predsjedništvo BiH u sastavu Džaferović, Komšić, Dodik, naši sagovornici stava su uglavnom da će trojac funkcionirati onda kada im bude trebalo. Između toga mogli bismo gledati određene opstrukcije.

Održi li Dodik obećanje koje upućuje zadnjih nekoliko mjeseci, koje je, uostalom, i sinoć uputio nakom proglašenja izborne pobjede u tom slučaju imali bismo naglašenije blokade nego što smo imali prethodne četiri godine – navodi akademik Slavo Kukić.

Formiranje vlasti ići će teško, trajati dugo, vjerovatno duže nego nakon ranijih izbornih procesa zbog očekivanih opstrukcija HDZ-a BiH, koji je ostao kratkih rukava i kada je u pitanju član Predsjedništva BiH. SDA bit će okosnica vlasti i oni bi mogli sastavljati Vijeće ministra BiH. Jedno od pitanja je šta će ponuditi HDZ-u?

– Vjerujem da će SNSD biti vrlo nagodan što se tiče Vijeća ministara i da će vrlo lako ući u vlast, s tim da će tu biti neka vrsta cjenkanja, što je sasvim normalno i očekivano. Ostaje pitanje hoće li HDZ ući u vlast na nivou države ili će se ponašati kao ljuta mlada koja zato što nema člana Predsjedništva BiH neće da učestvuje vlasti – kaže analitičar Srđan Puhalo.

Izlasnost birača pokazala je nezainteresiranost građana za izborni proces, jer dugi niz godina izlaznost u BiH ne prelazi 55 posto.

U narednim danima zbrajat će se glasovi, brojevi mandata, tražiti pogodni koalicioni partneri. Proces je ovo koji bi mogao potrajati, a svakako će biti zanimljivo vidjeti da li će ovom mandatu biti neočekivanih koalicija.

(Federalna.ba)