Amerikanci su tek sad “otkrili” džezvu i… nazvali su je “turski grijač za kafu”

Amerikanci su tek sad “otkrili” džezvu i… nazvali su je “turski grijač za kafu”

RSD Sloboda

U Americi će se ova 2019. godina dugo pamtiti, jer ovo je godina u kojoj je Amerika otkrila – džezvu.

Jedan od najpoznatijih food sajtova u SAD Eater ovih dana je na Twitteru podijelio tekst sa naslovom:

RMU Banovići

“Ova alatka od 10 dolara će zamijeniti vaš aparat za kafu”. Genijalna i, za Amerikance, potpuno revolucionarna spravica je zapravo džezva, koju u nedostatku izraza u tekstu nazivaju “turski grijač za kafu”.

Dakle, taj “turski grijač za kafu” je, da se zaključiti iz teksta, nešto sa čime velika većina čitalaca ovog sajta nije upoznata i valja im lijepo objasniti kako sa tačno koristi. Naime, autor teksta se poziva na poznatu kuharicu Rim Asil, koja objašnjava da je njena majka nekada kuhala kafu u džezvi (koju i dalje nazivaju turskim grijačem za kafu) tako što bi samljevena zrna kafe umiješala u vodu, pustila da sve provri i sačekala da se napravi pjena, a da zrnca kafe padnu na dno.

Revolucionarno!

Ali, čekajte, čekajte, jer “turski grijač za kafu” nije spektakularan samo zbog toga što se u njemu pravi kafa – već i zato što ga možete koristiti i za druge stvari! Bez zezanja, autor teksta (koji je, inače, reklama za džezvu jenog poznatog brenda i nije namjerno pravljen da bude smiješan i zabavan, već informativan) objašnjava da Asil džezvu ponekad koristi i za otapanje čokolade, pravljenje raznih kremova i sirupa, a ponekad, kad je baš raspoložena za eksperimentisanje, umije u džezvi i da zagrije vodu i da napravi ČAJ! Zamislite, čaj u grijaču za kafu! Odakle joj samo ideja?!

Šalu na stranu, budući da se turska kafa ne pije u Americi, nije ni čudo što ne koriste džezvu. Ipak, jeste dosta zabavno vidjeti kako je predstavljaju kao nešto potpuno novo i revolucionarno, iako postoji već vijekovima. Iako sam tekst jeste objavljen prošle godine, ovih dana je ponovo šerovan na mrežama.

Naravno, korisnici Twittera iz čitavog regiona su oduševljeno dočekali ovu vijest.

(Haber)