Ambasada Njemačke u BiH se oglasila o neprihvatanju OSD certifikata

Ambasada Njemačke u BiH se oglasila o neprihvatanju OSD certifikata

RSD Sloboda
OSD cerifikati koriste kandidatima za spajanje porodica, produžavanje vize, dobivanja dozvole trajnog boravka, državljanstva te dobijanja posla za određena zanimanja, ali i za upise na fakultete u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj.

Tim povodom zatražili smo stav Ambasade Njemačke u Sarajevu o tome zbog čega je došlo do ovog poteza koji će zasigurno otežati državljanima BiH put ka nekoj od navedenih zemalja.

“Ambasada od 1. juna 2019. godine u viznom postupku do daljnjeg više neće prihvatati OSD certifikate, za koje je ispit položen izvan Austrije. Pri tome se radi o privremenoj mjeri koja se u svako doba može povući u slučaju da OSD u BiH osigura potrebne mjere u vezi sa osiguranjem kvaliteta ispita iz jezika”, navodi se u odgovoru za Klix.ba.

Iz ovoga se može zaključiti da Ambasada Njemačke u BiH sumnja u kvalitet OSD ispita njemačkog jezika koji se odvija u ispitnim centrima širom Bosne i Hercegovine.

Iz Ispitnog centra Katoličkog školskog centra (KŠC) u Sarajevu za Klix.ba su kazali da se testovi za OSD certifikat pripremaju i štampaju u Austriji i takvi šalju u licencirane ispitne centre u BiH dan ili dva prije zakazanog ispita. Nakon održavanja ispita materijal se pakuje i šalje nazad u Austriju gdje se u OSD centrali vrši pregled i ocjenjivanje.

OSD certifikat je austrijski, kao što je Goethe njemački institut.

“Da li je to neka igra službenika u Njemačkoj ambasadi u BiH, koji pokušavaju osigurati da kandidati idu u Goethe Institut, a ne u OSD, to će se svakako provjeriti u narednim danima. Mi smo obavijestili OSD centralu u Austriji, gdje također nisu upućeni o čemu je tačno riječ”, kazali su nam iz KŠC-a.

Ispitni termini za OSD certifikat održavaju se svakog mjeseca, a licencirani ispitni centri se nalaze širom BiH, navodi naš sagovornik iz KŠC-a, za razliku od Goethe Instituta koji je jedan i u kojem se ispiti održavaju svaka tri mjeseca, zbog čega su kod njih velike gužve.

(Klix.ba)