4 badema dnevno oporavljaju cijeli organizam: Čuvaju srce, skidaju kilograme, peglaju bore!

RSD Sloboda

Zvuči jednostavno da bismo mogli da osjetimo neku razliku, zar ne? Ali, ima je, ima je. Kosa će vam se proljepšati, lice zategnuti… Otkrijte sve dobrobiti!

Bademi su prepuni vitamina i drugih elemenata koji našem tijelu daju potrebnu količinu hranljivih materija i čine nas zdravim. Prirodni, neslani bademi ukusne su i hranjive grickalice prepune raznih zdravstvenih blagodati. Samo nekoliko njih dnevno može nam pomoći u poboljšanu zdravlja srca, odnosno spriječavanju bolesti srca. Takođe pomaže u borbi protiv bolesti poput dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Ako svaki dan jedeš bademe, s njima unosiš i ključne hranjive materije – poznato je da su bogati vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Takođe su značajan izvor belančevina i vlakana ali sadrže i vrlo malo šećera. Bademi su i bogat izvor nezasićenih masnoća, a ne sadrže holesterol ili so. Od svih orašastih plodova sadrže najveću količinu riboflavina (vitamin B2) kao i niacina (vitamin B3).

Pogledaj šta će se dogoditi vašem tijelu ako budete jeli četiri badema svaki dan…

1. Smanjuje nivo holesterola

Bademi su poznati kao najučinkovitiji kada je riječ o smanjenju lošeg holesterola. Ako vam je nivo holesterola već visok, pokušajte da povećati unos badema na 20-30 komada dnevno.

2. Zdrava kosa

Bademi sadrže nekoliko vitamina potrebnih za poboljšanje rasta kose ali i jačanju kose. Poznato je da magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj i dugovečnost.

3. Spriječava bolesti srca

Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom – za koje se zna da su dobri za zdravlje srca i vena. Jedenje badema s ‘kožom’ pomaže u spriječavanju ishemijskog srčanog udara ili drugih srčanih stanja. To je jedna od najznačajnijih zdravstvenih benefita svakodnevne konzumacije badema.

4. Spriječava nastanak bora

Bademi sadrže mangan koji pomaže pri proizvodnji kolagena – bjelančevine odgovorne za tonus kože. Sadrži i vitamin E, antioksidans koji pomaže u borbi protiv znakova starenja.

5. Popravlja crijevnu floru

Ljuskica badema sadrži probiotike potrebne za rast i razmnožavanje dobrih crijevnih bakterija. Ako postoji neravnoteža, mogu se pojaviti simptomi poput bolova u stomaku, lošeg zadaha i probavnih smetnji. Zato se preporučuje svakodnevna upotreba bademe.

6. Mršavljenje

Konzumacija badema će te podstaći da jedeš manje ugljenih hidrata tokom dana. Pomaže pri normalizaciji metabolizma ali takođe doprinosi gubitku težine. Sadrži vlakna koja nam daju osjećaj sitosti. Ovo je jedna od top zdravstvenih prednosti badema za naše tijelo.


7. Poboljšava moždanu aktivnost

Budući da bademi sadrže vitamin E, to pomaže u poboljšanju pamćenja (ako se redovno konzumiraju). Ovi orašasti plodovi takođe usporavaju starenje mozga.

8. Smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu lezija koje vode do raka debelog crijeva. Dakle, redovna konzumacija badema smanjuje rizik od karcinoma.

9. Pomaže u borbi protiv kamenja u žuči

Bademi su povezani sa smanjenjem pojave kamenja u žučnoj kesi. Naime, to je zato jer bademi smanjuju nivo lošeg holesterola ali i zbog dobrog djelovanja antioksidansa, prenosi “Miss7“.

 

(Miss7)